Monday, April 18, 2011

SeNioR VS JuNiOr

Assalamualaikum.....

Yuhuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!! aisey lme btol la x update blog ni..... Kalah PM sibuknyer....hehehe... sbenarnyer xde la sesibuk maner tpi malas yg teramat sgt..... skrang ni tgh short sem..... tp makaihhhh kelas padat gler punyer la penoh jadual smpai ke maghrib....... balik jer kelas teros mengadap bantal bkn mengadap buku...hahahaha....
punye la lme x update blog...... short sem ni dh nak abis dah pon dh final dh pon.....arini jer dh lepas satu paper tinggal 3 paper lg.....

Td otw nak gi dpu (dewan exam) ngan bebdk roomate terserampak ngan senior ktorg.....huhuhu.... lalu jer sblah terus die bg salam n ktorg bertiga pon jwb ar salam tu sambil tersenyum n u all tau seniorrr tu tmbah ape lps tu.... "eh td tu senior ker junior?" dgn nada yg agak kuat + kerekk.... mmbr sblah jwb "junior ar".... dgn nada yg agak kuat + kerekk jgk ar....pastu smbung lg... "wei buat rugi jer bg salam".......

Haloooooooo!!!!!!! senior ku tersyggg...... ni sape yg ajar korg bg salam tu rugi hah!!!!!! wat malu parents korg jer antar sek agama (klau antar la) dulu.....mende basic mcm tu pon x tau..... Ni adik junior ni nak bg tau skit k....... memberi salam tu sunnah..... n menjawab salam tu wajb...... bile ktorg x bg salam kat korg2 yg senior tu xde hal laaa..... n bile korg plak bg salam ktorg dh jwb knnn... so ape masalahnyer...... n xde kes la psal2 rugi, kerugian or merugikan tu,,,,,

Pastu nak cter pasal respect plak ar.... junior mesti bg salam kat senior... sape plak kate 'KENA' mcm tu.... wei bkk la permikiran tu luas2..... x semestinyer bile ktorg x bg salam kat korg.... ktorg x respect korg ...ktorg senyum what... n apesalahnyer yg senior memberi salam pd junior....korg jgk yg dpt pahala kn.... yg penting ktorg x buat muka kerek ngan korg mcm yg korg wat td ar...... pastu sori to say la pahala bg salam yg korg bg td kompem2 la x dpt sbb x ikhlas langsung kn... hai mcm ni punyer manusia pon ade ker...

Emmmmm.... blik dri exam td ktorg singgah ar kat fakulti.... time naik lif nmpak kertas tampal ala2 kempen utk semua bdk2 fakulti .....tajuk salam n ceria..... tu utk promote mengeratkan ukhwah semua pelajar ar..... x
kira semester..... tp sure giler2 ar kat kertas tu xde plak tulis junior kena bg salam kat senior k...... hahahaha
kebetulan plak mse ktorg naik lif....ktorg naik skali ngan 2 org lecture.......n lecture tu pon bace ar kertas tampal td..... n spontan plak lecture tu kate.... "hah mari kter bg salam... assalamulaikum...." ktorg pon jwb "waalaikumussalam" (pdahal mse mula2 msuk lif td ktorg dh bg salam dh pon kat lecture tu).........

Hah!!!!!! see kakak2 seniorku syggg.....  lecture tu pon xde hal nak bg salam kat student2 tau...... cos diorg nak dpt pahala...... bkn sbb ko student ko 'MESTI' bg salam kat lecture...... apelaaaa korg!!!!! senyum tu dh memadai tanda kter respect n suke... klau bg salam tu tmbah la lg satu bonus n pahala kn kn kn.....
so nak di egt kan kat sni......klau korg nak korg2 senior tu di respect dgn junior2 ni..... korg2 pon manis2 kn la muka tu dgn senyuman.... ni x muka kerek nak mampos...mcm la semua bende die tau...... klau dh manis tu junior pon suke nak rapat2.... byk faedah kan....hehehehhe..... hurmmmm......klau ade x betul tu semua dri manusia la kn semestinyer..... okkk la see u next post..... =)


ORIGINALITY BY A.D.A

Tuesday, February 22, 2011

aPaBiLa KiTa DiTaKDirKaN BeRPiSaH

Assalamualaikum....

Lama menyepi.....membawa hati.....yang terluka bagai ditusuk duri....entah apa salahnya diri...tiada siapa yang peduli.....menangis meratap menyendiri...oh!!! sakitnyer tidak terperi....hanya Dia yang mengerti....hanya kepada Dia aku harus kembali.......

Huhuhu..... sesuai tajuk utk post kali ni....i nukilankan secebis puisi... (cipta sendiri tau..no no no cetak rompak k)...hehehehe.....tp yg bezanyer kter berpisah utk seketika n i kembali dgn new post..weeeeee... utk minggu2 sblom ni i agak kelam kabut menguruskan kehidupan seharian disebabkan bebrape faktor yg x dpt nak elakkn... tmbahan plak exam yg akan menjelang.... papepon Thank U Allah.... atas kehendaknyer jgk i dpt update blog utk yg sekian kalinyer (ceh mcm dh byk post jer)...

Emmmm.....berbalik pada tajuk......berpisah bg i adalah sesuatu yg wajib terjadi n ia adalah sesuatu yg amat menyedihkan apabila perpisahan itu tidak diingini......dan apabila ia berkait rapat dgn sesuatu perkara yg pasti terjadi kita kaitkan plak dgn takdir yg telah ditentukan....setiap yg bemula pasti akan berakhir....setiap pertemuan  pasti akan ada perpisahan...yang membezakannya hanyalah masa bila ia akan terjadi dan punca ia terjadi.....

Merenung pada fitrah manusia yg satu ni...adakalanya kiter menyalahkan takdir....mengapa perlu ada perpisahan jika kter sedang asyik berbahagia????...... tp kter selalu terlupa dek kerana asyik dgn bahagia hingga kter x sedar yg bahagia bkn selama-lamanya kerana adanyer maut dan hati yg seperti pantai.... itu lumrah dan itu hakikat yg manusia terpakse akui.....

Aiseyyy so formal la post kali ni.....emmmm sbenrnyer klau berkenaan dgn hati i mmg serius tahap gaban ar.... hehehe..... ok2 i try x formal kn post ni.......bg i la kn perpisahan ni sbenarnyer satu pengorbanan hati yg paling besar....tiada pengorbanan yang lg besar melainkan merelakan sebuah perpisahan.... dari sesimple- simple perpisahan yg dh kter hadapi...kter kadang2 x sedar semua tu satu pengorbanan.... mcm mane kter nak teruskan kehidupan klau kter x rela perpisahan tu...rsenyer kter bley jd salah sorg penghuni Hospital Bahagia la gamaknyer klau asyik x rela jer...

Rse2 u all la brape byk la perpisahan yg u all dh hadapi sepanjang u all hidup????..... Mesti bykkn sampai x terkira la....Kadang2 ade yg kter dh lupa pon.....tu mungkin sbb x meninggalkn kesan la tp klau yg meninggalkn kesan plak...rse2 nyer sampai hujung nyawa pon kter bley egt kn... emmmm i nak share satu peristiwa perpisahan yg penah i alami n i rse i xkn lupa smpai i dh xde nnti......

Peristiwa ni berlaku 7hb 2 2009 (sabtu)....2 thn yg lepas...perpisahan yg x penah sesekali terlintas n byangkan dlm fikiran....perpisahan yg meninggalkn kesan yg mendalam pd i........perpisahan yg merubah hampir 80 peratus kehidupan i n keluarga..... n perpisahan ni berlaku dgn hanya sekelip mata.....

Mse tu i ade kat seremban n i dpt call dlm kul 2pg drpd adik i.... die bgtau  yong (kakak sulung) msok hospital....... sbb dh kul 2pg i x blik la lg n rancang nak blik subuh tu....tp dlm hati rse x sedap jer..... rse gelisah n serba x kena..... i x dpt tdo...... i call adik tanye psal yong....adk i pon x dpt nak bgtau ape2 sbb adk  i pon tunggu khabar drpd ayah n abg ipar....emmm bertambah resah dlm hati.....

Kul 5.15 adik i call bgtau suruh blik skrang sbb yong dah tenat..... i x dpt nak ckap ape2... hanya airmata yg mengalir..... i terus blik dri seremban menuju ker umah family i..... dlm perjalanan kul 5.55 adik i sekali lg call.... airmata i mencurah-curah mcm air terjun...... adik i bgtau yg yong dh meninggalkn kami selama-lamanya....i berhenti tepi highway.....meraung sepuas-puasnyer.... bdan i mengigil n menggeletar.... tangan i sejuk sgt rsenyer..... mata dh bengkak n merah.... tp airmata ttp lg mengalir... i mengaku mse tu i masih x dpt menerima semua tu...i still salahkn takdir.....nape yong mesti pergi meninggalkn kami secept ini...

Dlm perjalanan i teregt gelak ketawa gurau senda bersama yong seminggu sblom hari tu......mse tu cuti raye cina...kami sekeluarga berkumpul...bayangkan semua balik umah mak.... ank menantu cucu2 berkumpul hampir 20 org dlm umah ...... riuh rendah jdnyer....mengimbau kisah2 silam zaman kanak2...... masing2 ade cerita masing2..... semuanyer diceritakn ayah sebagai penyimpan memory....dan i masih lg teregt yong ckap adik2 die semua nakal2 tp die ttp syg adik2 die.....mse tu kami cuma membalas dgn senyuman ......

Last cuti rye cina hari ahad yg dh berkeluarga semua blik umah masing2... sebelom masing2 blik yong ckap bile la agaknyer kami nak berkumpul mcm tu lg.... sbb sblom tu walaupon raya puasa kami x penah berkumpul semua ada....ada jer yg xde.... tp mse tu mcm xde ape yg peliknyer sbb semua rse mcm tu...
emmmmmm.....

Sampai kat umah mak jenazah yong x sampai lg..... drpd cerita mak yong demam mula dr hari isnin lps kami blik cuti hari tu.... tp yong x g klinik just mkn panadol.... pastu  demam on off smpai hari jumaat....
hari jumaat tu yg paling terok sampai die x bley bangun.... abg ipar bwk ke klinik lps sembhyag jumaat n blik kerumah..... lps isyak tu yong bertambah teruk smpai muntah2 n mata kabur.... lps tu abg terus bwk hospital n teros kena tahan icu.... kemudian satu persatu organ dlm badan yong x berfungsi... mula dri buah pinggang hingga die terpakse menggunakan mesin bantuan pernafasan semuanya berlaku hanya kira2 4 jam sahaja..... sungguh x sangka semuanyer disebabkan demam denggie......tiba jenazah...tiada kta2 yg dpt diluahkan...hanya hati yg berat merelakannya...sukar sungguh utk menerima kenyataan.... kul 11 pg jenazah selamat dikebumikan......

Inilah takdirnya.....walaupon berat i terpakse merelakannya.... n inilah pengorbanan hati yg paling besar i lakukan.....meskipon yong dah tiada lg tp yong ttp bersemadi di hati buat selamanya... Al- Fatihah buat arwahyahamah Ruhidayu Binti Ahmat Raglan..... semoga roh yong dicucuri rahmat dan ditempatkan org2 yg beriman....aminnnnnnn......

Hurmmmmm...... itulah peristiwanya... setiap kali i ceritakan cter ni mesti i akan rse seperti hati i dicucuk- cucuk.... x tau la nape.... mungkin permulaan rse nak menangis kot..... entahlah......setiap perpisahan mempunyai kesan yg berlainan........tp perpisahan yg disebabkan kematian ni lbey mendalam kesannyer ...... ok mungkin lps ni i bley share perpisahan dlm percintaan plak......

Sampai disini je post utk kali ni..... thanks cos sudi membaca...... see u next post... =)



ORIGINALITY BY A.D.A

Saturday, February 12, 2011

AnDai HaRi EsoK

Assalamualaikum.......

Mlm yg kelam,muram,suram,sunyi,dan sepi.......tiada bulan yg menerangi.....tiada bintang yg menemani...... yg ade hanya kesejukkan yg menusuk hingga ke tulang..... kemanakah bulan? dimanakah bintang? adakah di balik awan atau sudah jemu menemani,menerangi mlm2 ku yg sering dihantui kekalutan....... jika jemu punca perpisahan......maafkan ku bulan ampunkan ku bintang......ku berjanji biarlah kekalutan ini ku pendam sendirian..... semoga bulan dan bintang kembali menerangi dan menemani mlm2 ku ini.........

Huhuhu..... best x ayat permulaan utk post kali ni.... sje jer nak tgk bakat tulis puisi....mane la tau ade bakat terpendam....hehehe..... tp rse kena byk blaja lg kot..... insyaAllah klau ade kesempatan......  emmmmm sedang melayan lagu2 di radio.....berangan sblom nak lelapkan mata...berpikir ape yg nak dibuat esok.... tp x tercapai dek akal....smpai x tahu nak wat ape2.....perghhhhh parah gile ni.....mcm maner bley jd mcm ni......mcm dh xde tujuan nak idop lg.....pdahal brape hari je lg nak OSCE (cam final exam utk skill praktis).....tp x terlintas langsung nak bukak buku ker.....rse malas yg teramat-amat sgt......haiiiiii nape la agaknyer ni.....

Dlm kerisauan yg melanda mula la nak pikir yg bukan2..... bley i terpikir klau la esok i x bangun2 ape nak jd yer......org tua kate x elok ckap psal tu.....tp dlm Islam egt mati tu wajib......so i melayan kn la pikiran cos i pentigkan yg wajib drpd ckap org tua2 ni.....mesti u all ckap chewahhh kn.....eh tu btol la bkn main2 bkn cobaan.....hahahahaha......i tau la i bkn la arif sgt bab2 agama ni tp sekadar basic yg blaja mse sek rendah agama tu masih terpahat di ingatan lg.......kehkehkeh.... ok2 berbalik pd i melayan pemikiran i yg memikirkan andainyer i x bangun2 esok .....

Mula2 i pikir ade x org yg nak menangis diatas pemergian i.....siap ngan shortlist lg.....satu persatu wajah muncul drpd keluarga,saudara mara hingga la sahabat handai x kire lame atau pon yg baru..... emmmm si A ni nangis x????? si B ni nangis x????? si C ni nangis x????? mcm maner agaknyer die nangis meraung ker??? tersedu2 ker????? hehehehe pelik kn....... tp tu la i pikirkn mula2..... Lps tu i terpikir spe yer yg bacekan i yassin sedekahkn al-Fatihah.....mintak2 la ramai yg sedekahkn n bacekan......

Pastu i pikir plak klau i xde i nyusahkan org x....klau i xde bg org senang its ok la tp klau i xde sshkn org tu kn ssh....so i terpikir la plak hutang piutang.....khairat kematian ade ker x.....insuran i berguna ke x.... n yg paling penting zuriat i n mak ayah i....spe yer yg nak jge diorg....emmmmm bab ni tetibe syahdu plak rsenyer..... x sanggup plak nak teruskan berpikir.....i nak tgk zuriat i besar...msok universiti...kawin....ade ank.... i nak bg mak ayah i sng dpt g haji ngan hasil titik peluh i tp i kena terima jgk la hakikat..... tu la kehidupan so i teruskan lg melayan perasaan.....

Lps tu i bley pikir plak kt maner yer kubur i nnti......kat kg ker???kat maner yer???? klau kt kg kat sbelah maner yer.....dkt x ngan arwah kakak i???? klau dekat lg senang....senang skit keluarga nak ziarah..... terok kn.......tp tu la yg i pikirkan.....

Pastu i teregtkan bacaan talkin dibacakan diatas nama i......i dh dok kat dlm..... takot nyer.....rse2 bley jwb x soalan2 tu....ni bkn mcm soalan exam..... x lulus bley repeat....ni klau x bley jwb teros kena pukul n direjam ke dlm tanah...... Ya Allah!!! terkedu sekejap bile terpikir hukuman....teros n teregt buku yg i penah bce tentang alam barzarkh....alam sebelum kter dibangkitkan semula dan dihisap amalan kter.....

Utk yg terakhirnya i berfikir kembali brape byk agak2nyer amalan yg dh i buat....brape byk dosa yg i dh lakukan samada sesame manusia atau dgn Allah.......Ish mmg x sanggup nak pikir lg la...... Ya Allah kau bukakn pintu hatiku utk terus membuat amalan kepadaMu.... sesungguhnya aku adalah manusia yang sering alpa dan lalai dlm mengerjakan suruhanMu....Ampunilah aku terima la taubatku Ya Allah......

Tu la yg i pikirkan sblom melelapkan mata....klau u all nak ckap i x btol...terpulang la....sbb i just nak share ape yg i pikirkan.....emmmm u all penah x pikirkn sme mcm i pikirkan???? klau u all penah jgk maknenyer ape yg i pikirkan x la pelik sgt kn.....hehehehe.... klau ape yg i share x bley pakai so u all bley buang jaoh2 klau rse bley guna wat egt mengingati sila kn... dn yg paling penting yg buruk2 semua drpd i sendiri..... dn yg indah2 semua drpd Allah s.w.t.........thanks cos sudi membace...... see u next post....... =)


Wednesday, February 9, 2011

MaSiHKaH aDe SaYanG - PaRT 2

Assalamualaikum......

Sekali lg pada title yg sme tp part yg berlainan kesinambungan pada post yg sblom nyer.... sesiape yg blom bace part 1 sila2 la bce dlu yer....hehehehe.....ok2 kter smbung blik objektif smlm..... mcm maner nak kesan masihkah ade sayang.....emmmm ternyata persoalan ni begitu sukar hingga ade yg x terucap dgn kata2........ ade plak yg seakan-akan masih lg menyimpan perasaan atau masih lg menebal dgn sayang.....ade juga yg seolah-olah menidakkan perasaan yg masih lg tersisa..... ade jugak yg masih keliru dgn perasaan sendiri samaada sayang atau simpati..... dan yg paling menyentuh hati ni ade yg membuat pengakuan "tempat jatuh lagi dikenang inikan pula tempat bermain"......huh!!!!! sungguh tragis ape yg berlaku pada perasaan bila hati dah berubah.....

Setelah melakukan survey pada mereka2 ..... tidak mengira umo, jantina, bangsa, agama dan darjat.... maka terhasil la beberape persoalan utk mengenal pasti saamada seseorg yg berubah hatinya masih ada sayang kepada sidia.... semuanya berdasarkan kisah benar mereka2.....

Pengakuan 1 : "Aku x tau la nak ckap mcm maner tp aku selalu nak amik tau psal die, aku mesti tgk profile  die kat fb x pon aku tanye kat kwn2 die.....emmmmm entah la tak tau masih sayang lg ke x..."

Persoalan 1: Adakah kter masih lg selalu ingin tahu perkembangan diri sidia????

Pengakuan 2 : " Aku klau dgr lagu ni, mesti aku egt kat sidia....sbb die slalu nyanyi lagu ni....."

Persoalan 2 : Adakah kter akan terus teregt kat sidia bile sesuatu yg sering sidia lakukan kembali berlaku????

Pengakuan 3 : "Klau sidia dulu, sblom nak tdo mesti call aku nak ucap selamat mlm, yg skrang ni nak msg pon susah "

Persoalan 3 : Adakah kter selalu membeza-bezakan sidia dgn yg ade skrang?????

Pengakuan 4 : "Yela klau dh putus pon ape salahnyer nak berkawan".....

Persoalan 4 : Adakah kter masih lagi mengharapkan perhubungan yg lain selepas itu????

Pengakuan 5 : "Mase dgn sidia ktorg selalu pakai baju sedondon klau kuar dating....sweeeetttt sgtttttt!!!!"

Persoalan 5 : Adakah kter masih teruja bercerita kisah percintaan bersama sidia?????

Pengakuan 6 : "Aku doakan sidia semoga sihat dan gembira selalu"

Persoalan 6 : Adakah kter selalu mendoakan sidia?????

Pengakuan 7 : "Jika sidia mmg jodoh aku, aku sedia kembali padanya"

Persoalan 7 : Adakah kter rela kembali pada sidia jika sidia mmg dijodohkan utk kter????

Jika satu atau salah satu atau semua jawapan adalah YA...... maknenyer perasaan sayang tu masih ada tersemat jaoh n terpendam didalam hati wlaupon sekelumit cuma tetapi sayang tu tetap ada...... emmmm perlu ker???....mesti la perlu sbb bley mengelakkan terjadinyer benci ngan dendam... hah!!! kn bahaya klau dh benci ngan dendam....so simpan la baik2 sayang tu jgn sampai ketara sgt takot2 klau ketara sgt ade hati plak yg akan terluka manelah tau selepas hati kter berubah..... hati sidia pon dh ade pengganti..... x pon hati org yg bru jer bertakhta dihati kter....hah!!! tu pon kena amik kira..... nanti x psal2 yg dikejar x dpt yg dikendong berciciran.....ewah mcm karam singh walia plak....hahaha

So tamatla sudah tajuk masihkah ade sayang.....sesape yg berubah hati n nak tau samada sayang tu masih ade ke x.... bley la cuba tanya dgn diri sendiri soalan2 ni....emmm klau ade yg x berkenan dihati sila komen yer.....thanks cos sudi membaca...see u next post  =)


ORIGINALITY BY A.D.A

Tuesday, February 8, 2011

MaSiHKaH aDe SaYanG - PaRT 1

Assalamualaikum......

"Sedangkan pantai pun berubah inikan pula manusia"...... ungkapan yang kter slalu dgr bile hati kter dah berubah.....bile? mengape? kenape? kemane? satu persatu pertanyaan yang sering ditanya apabila hati kter berubah....ade yg boleh kter jwab n ade yg kter x mampu nak jwab....adekalanya ia berlaku di antara kter sedar n x sedar.....sungguh ajaib kejadian hati ade masenyer ia begitu kejam n adakalanyer ia begitu pemurah........ bermula dgn lahir nyer perasaan....kemudian dimamah oleh mase.....dan akhirnye semakin pudar....

OMG senangnyer kan??? so nak wat camner ye bile hati dh berubah??? i ade la tanye bebrape org ttg hati yg dh berubah n diorg advise la...... mcm egt blik kenangan lame mase mula2 bercinta ker....x pon buat sesuatu yg menarik utk menyegarkan kembali hubungan.....emmmm bunyi mcm x susah jer nak buat tp berkesan ker....

Tu yg dri segi positif la n i jgk dpt advise yg sedikit negatif tp ade releven nyer bile dipikirkan..... die nasihatkn i hati ni x perlu di pakse2 makin dipakse makin dalam lukanyer.... maksudnyer klau dh berubah ikutkn la perubahan tu.....mungkin tu jln yg lbey baik.....emmmmm ni bunyi lg senang tp sanggup ker??

Tp tu bkn isunyer......isunyer ade lg x rse sayang tu dlm hati.....klau dh xde no point la..... x guna nak kenang kenangan lame...... x perlu nak segar bugar kn hubungan......jln yg baik ikutkn jer hati yg dh berubah tu...... so objektif utama mcm maner nak kesan masihkah ade sayang........hah!!!! yg ni bru susah.....

Mcm maner yer.....pening jgk nak pikir kter ni masih ade lg sayang atau dh berubah hati + benci skali..... emmmmmmmmmmmmmmm.........bile dipikirkan xkn la smpai membenci org yg kter penah sayang..... patut ker??? die yg kter penah panggil sayang, yg selalu rindu, yg jd penawar duka, yg buat kter tertawa atau perlindung kter tetibe bile hati dh berubah kter jd benci......x mungkin kn???

so mcm maner nak tau kter masih sayang ke x sayang langsung ni.....emmm ti i survey kn k..... tunggu i smbung post masihkah ade sayang part 2.....thanks sudi membaca....




ORIGINALITY BY A.D.A

Tuesday, February 1, 2011

NuRSeS CiNTa

Assalamualaikum.......

Post lps disscusion with my CI (clinical instructor)..... hehehe....just nak share story tp bkn i punye story la.....seorg hamba Allah ni....i pon x brape rapat dgn die sgt tp die just nak mintak pendapat i ttg mslah umah tangga n cinta la lbey tepat......... i pelik jgk nape die pilih i cos i pon bkn la PhD sgt psal ni.....tp dh die tanye i cube la jwb semampu mungkin....

Mase tu i diarahkan oleh stuffnurse wad i g hantar borg list OT.... so peluang baik nak jln2 kat sekitar hospital.....time i tunggu borg submit i dpt stu msg... i pon bce (tp klau kat wad ni kompem x bley bace punyer).... msg ni dri hamba Allah td la.... i pon terkejut jgk la sbb dh lme die x msg i....

Msg die mcm ni "Nak mintak pendapat ni, somi aku ade girl lain n mintak nak kawin...ape yg nak aku buat"..
(lbey kurg la)....i pon sekali lg terkejut....hah!!!! x cayenyer i knl laki die...... skit info ttg hamba Allah ni...
ktorg ni housemate mse i dok umah bujang kat keramat....n mse tu la i knl laki die (mse tu blom kawin)..... dh lme ar diorg bercinta dkt 6 thn jgk mse tu.... laki die mmg syg gile kat die....i ni kire penonton ttp drama pencintaan diorg ni cos i slalu jgk la kuar jln2 ngan diorg.....yg si gf ni bley tahan sosialnyer ... spare part byk.......n yg tukang cover line nyer i la....tp klau kantoi pon gf ni x kisah sgt sbb dh tau bf die akan maafkn die.....penah jgk la i tgk diorg gaduh besar n gf die tumbuk bf die pstu mintak putus mse tu kes gf die kantoi la.....tp u all tau x bf die wat ape lps gf die mintak putus....bf die melutut menangis n mintak maaf....waaaaaaaaaaa n i pon menangis mse tu.... bf die teresak-esak xnk putus punyer psal..... yg si gf keras hati muka x bersalah xde skit pon kesian....emmmmm lps kejadian tu dlm 2 minggu diorg couple blik tu pon sbb bf die bg hadiah rantai emas....n lps 6 bln i kuar umah bujang tu i dpt tau diorg dh kawin....x jemput i pon tp i kisah la psal tu......

Brblik pd msg td....i pon x tau jgk nak balas ape....puas la i berfikir....pstu i dpt la skit ilham sbb mse x mengizinkn i fikir lame2..... i blas blik kat die mcm ni "seorg suami atau lelaki mempunyai sbb klau die memilih perempuan lain, samaada nafsu atau mencari kebahagiaan yg blom ditemui.....kau minta maaf la sejujur-jujurnye atas setiap kesalahan yg kau dh buat baik kau sedar atau yg x kau sedar....kau berjanji la kat die yg kau akn berubah dan kau mesti berubah......klau kau sygkn die....syg la spt kau jge nyawa kau.... dan last skali kau bg die jaminan klau kau still x berubh kau izinkan die kawin lain.....(lbey kurg mcm tu la)....

Bebrape minit lps tu die call.......beria-ia nangis smpai x pham ape die ckp.... die bgtau die menyesal sgt2 sbb x penah hargai laki die....n aku hanya mampu suruh die bersabar n berubah sbb aku kena letak talipon dlu (tgh keje kn).....so hari ni aku rase mcm ade 2 keje plak yg first bg perawatan utk pesakit n yg kedua bg perawatan utk masalah cinta..... nk ckp doktor cinta x bley sbb xde PhD hehehehe..... ye la kn umah tangga pon berkait rapat dgn hati n cinta kn.....tu yg jd nurses cinta.....

Hope u all dpt jadikn pengalaman aku hari ni as pengajaran terutama kpd bakal2 atau yg dah bergelar isteri....setiap manusia mempunyai tahap kesabaran masing2.......bile seseorg itu byk kali dicabar hingga x mampu bertahan n sesuatu yg diluar jangkaan akan berlaku......semuanya bersandarkn IMAN.....

thanks cos sudi membaca......see u next post.... :-) huhuhu

ORIGINALITY BY A.D.A

Monday, January 31, 2011

SuATu PerMuLaaN

Assalamualaikum.......

Mula2 skali nak ucap bebyk la time kasih to iqaberry cos die la yg merealisasikan impian i tok ade blog ni..... die la yg berpenat lelah melayan kerenah i .....pasal templet la padahal sendiri pilih pastu x berkenan plak.....psal x reti nak publish la....psal nak pikir title la.....mcm2 la....kesian die sampai kul 2 pg bru tdo...... TERIMA KASIH sekali lg kat die.....

Walaupon dh hampir seminggu blog ni tp masih xde post lg..... sori sgt2 kat semua yg dh view blog i tp xde pape....yg pertama xde idea.....yg kedua terlalu sibuk ngan assgment..... insyaAllah slps ni i akn lbey kerap update blog......

Oleh sbb tu ia menjadi suatu permulaan yg bru dlm hidup i...... even sblom ni pon rse mcm 24jam tu x ckup tp tmbah plak stu lg aktiviti trpikir jgk ade mse ker??? so nk salah kn sape sendiri cari penyakitkn hehehe... tp dh alang2 menyeluk perkasam biar smpai ke pangkal lengan..... i try my best ye.... wlaupn sibok sgt i akn tetap curi2 mse tok update blog.....eh smpai nak curi2 plak...xde la bahagikn mse le....hehehe

Buat mse ni i just nk share sesuatu yg bru dlm idup i iaitu berblogger.....lps ni i akn share ape aje cthnyer pengalaman idup, cinta, aktiviti harian, politik, agama, dunia, pelajaran dn yg lain2 la.......pendek kte ape2 aje.....

Cuma stu jer..... i ni manusia biase .... x lepas dri melakukn kesilapan..... yg buruk tu sememangnyer dri i n yg baik tu semua dri Allah s.w.t..... so dialu-alukn kpd u all utk komen ...... x kira samaada sebagai pujian atau kritikan...... i akn terima dgn hati yg terbuka dn i akn sedaya upaya jd seorg yg open minded....

smpai disini je utk kali ini.........Thanks cos sudi membaca..... see u next post.....huhuhu :-)


ORIGINALITY BY A.D.A